czech_gl.gif (31994 bytes)

expbul1a.gif (699 bytes) TELC expbul1a.gif (699 bytes)

telc schild.gif (4596 bytes)

De studio’s van Walt Disney hebben nooit een mooier decor gemaakt dan de architecten die met stenen en dakpannen het bekoorlijke stadje Telc (nu 7000 inwoners) bouwden op de uitlopers van de Boheems-Moravische Hoogte.
Het marktplein van Telc gaat door voor het mooiste middeleeuwse plein van het land.

telc.jpg (10518 bytes)

In de loop van de 12de eeuw begonnen kolonisten hier in de vallei van de rivier de Dyje met het droogleggen van de moerassen.
Een grote brand legde in 1530 alle houten, gotische huizen in de as, waarna het centrum volledig werd opgebouwd in de 16de eeuwse renaissance stijl.

Het bijna museumachtige, autovrije marktplein met zijn mooi plaveisel ligt ingeklemd tussen twee meren en heeft een groot wigvormig uitzicht, omzoomd met booggalerijen met renaissance- en barokhuizen, twee middeleeuwse poorttorens en een kasteel. Midden op het plein staat een pestzuil.
Aan de westzijde van het plein ligt een renaissanceslot uit de tweede helft van de 16de eeuw. Het is rijk aan muurschilderingen en stucwerk en heeft een weelderig interieur als in een Italiaans paleis (de schatkamer met zijn sgraffitti en perspectievenspel, de Eetzaal en de Gouden en de Blauwe Zaal). Ook legden de bewoners verzamelingen schilderijen, wapens en jachttrofeeŽn aan.
Bouwheer Zacharias z Hradce (1589) en zijn echtgenote Katharina Wallenstein (1571) vonden in het slot hun laatste rustplaats.

De betekenis van het cultuurhistorisch beschermde plaatsje wordt, behalve door het slot, nog vergroot door een paar Romaanse en gotische kerken.
De H.-Geestkerk heeft een Romaanse toren.
De gotische Mariakerk werd in de 18de eeuw tot een driebeukige barokke basiliek verbouwd.
De St.-Jacobuskerk, waarvan de torens van verre zichtbaar zijn, is gotisch.

Home KarlovyVary CeskyKrumlov Budejovice Melnik KutnaHora Plzen Terezin Telc Tabor Hluboka Karlstein Troja Konopiste Sternberk FotoBohemen