czech_gl.gif (31994 bytes)

expbul1a.gif (699 bytes) KONOPISTE expbul1a.gif (699 bytes)

tsjechie.jpg (13971 bytes)

De oorsprong van het slot van Konopiste ligt rond het jaar 1300, maar in de 17de, 18de en 19de eeuw hebben er grootscheepse verbouwingen plaatsgehad. Het kasteel behoorde tot 1887 toe aan het wijdvertakte, adellijke geslacht Lobkovic.
Deze zijn bepalend geweest voor de vorm waarin het kasteel zich nu aan ons voordoet.

konopiste2.gif (9787 bytes)

In de 18de eeuw werden de toegangspoort en het omliggende park aangelegd. Bij de poort staan beeldhouwwerken van Matthias Braun.
Een eeuw later werd het slot aangepast aan de woonwensen van de toenmalige bezitter, de Habsburgse troonopvolger aartshertog Franz Ferdinand; hij werd in 1914 in Sarajevo vermoord. Die gebeurtenis vormde de aanleiding tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Onder leiding van Mocker werd het kasteel veranderd in een uiterst luxeresidentie, waar de aartshertog comfortabel kon wonen.

konopiste3.jpg (14560 bytes)Hier had hij voldoende ruimte om zijn uitgebreide collectie harnassen, wapens, kunst, porselein en jachttrofeeŽn onder te brengen.
De burcht herbergt ook de vermoedelijk grootste collectie voorwerpen die verband houden met de verering van St. Joris; meer dan 1.500 stukken uit bijna een heel millenium.
In de Lobkoviczaal is een indrukwekkens fresco van Franciscus Julius Lux te zien dat de vier jaargetijden uitbeeldt.   Het grote, Engelse park liet hij aanleggen met veel bijzondere bloemen en planten en kopieŽn van Italiaanse beeldhouwwerken.

Home KarlovyVary CeskyKrumlov Budejovice Melnik KutnaHora Plzen Terezin Telc Tabor Hluboka Karlstein Troja Konopiste Sternberk FotoBohemen