czech_gl.gif (31994 bytes)

expbul1a.gif (699 bytes) PLZEN expbul1a.gif (699 bytes)

plzen schild.gif (15046 bytes)

Plzen ligt aan de samenvloeiing van de Radbuza en de Mze, aan de handelsweg van Bohemen naar Nürnberg, Regensburg en Sachsen, aan de spoorlijn en de autostrade van Duitsland naar Praag.
Plzen is met zo'n 172.000 inwoners het administratieve centrum van West-Bohemen.

town-hall2.gif (14153 bytes)

Plzen is gekend om zijn Pilsner Urquell, het bier dat hier sinds 1842 wordt gebrouwen. Wie belang stelt in de geschiedenis van het bierbrouwen in Plzen, kan een bezoek brengen aan het Brouwerijmuseum. Dit is gevestigd in een middeleeuwse mouterij, die bij de restauratie van de stadsmuren werd ontdekt.
Maar meer nog is Plzen een staalstad, vooral dank zij de gigantische Skoda-fabrieken. Zware industrie is de ware bestemming van de stad geworden nadat Emil Skoda er in 1868 zijn machinefabrieken opende. Gevolg is wel dat Plzen een zwaar vervuilde stad is. De gelijknamige auto's worden geassembleerd in het Middenboheemse Mlada Boleslav.

Daarnaast vindt men in Plzen medische, electrotechnische, pedagogische en werktuigbouwkundige opleidingsinstituten.

Geschiedenis

Met zijn stadsmuren en grachten behoorde Plzen indertijd al tot de belangrijkste vestingen van het land. Het waren Duitse immigranten die Plzen in de 13de eeuw stichtten en zij bouwden er een typische kolonistenstad: een plattegrond met een schaakbordpatroon bestaande uit 22 rechthoekige vierkanten, waarvan er twee niet werden bebouwd. Dat zijn de pleinen van nu.
In het jaar 1295 kreeg Plzen de status van koninklijke stad van koning Wenceslas II.
Aan het begin van de 15de eeuw was Plzen één van de centra van de Hussietische beweging, maar nadat Jan Zizka en zijn volgelingen in 1420 uit de stad werden verdreven, werd de stad tot de 17de eeuw een sterke vesting voor het Tsjechische katholicisme. In de Dertigjarige Oorlog was Plzen het hoofdkwartier van Albrecht von Wallenstein, die hier zijn officieren een speciale eed van trouw afnam.
Pas met het begin van de industriële revolutie ontwikkelde de stad zich snel tot een belangrijk centrum waar de uit het westen komende handelswegen naar Praag zich samenvoegden. In 1848 werd de wereldberoemde Prazdroj Brouwerij gesticht, in 1859 bouwde men de Skoda-fabrieken.

In de moderne geschiedenis is 1945 een dramatisch jaar: Plzen is de enige Tsjechische stad die door de Amerikanen is bevrijd, al hadden ze daarvoor, samen met de Britse geallieerden, de Skoda-fabrieken midden in de stad zwaar gebombardeerd. Hier werd immers vanaf 1939 druk voor de nazi's geproduceerd. Niettemin trokken de Amerikanen zich in 1945 terug onder druk van de afspraken die zij hadden gemaakt met de Russen. Zolang het land achter het IJzeren Gordijn lag, hebben de communisten de ware historische toedracht verdoezeld en het bombardement propagandistisch uitgebuit.

De stad

Middelpunt van de historische stadskern is het namesti Republiky, het grootste plein van Bohemen. Hier staat het renaissance raadhuis uit 1558 waarvan de grote ontvangstzaal versierd is met het fresco: 'De Kruisiging'. Hierin ziet men ook het oudste uitzicht op de stad (1578).
De gotische Bartholomeuskerk torent overal bovenuit, de toren met zijn 103 m is de hoogste van het land. Op het hoofdaltaar uit 1883 staat de 'Madonna van Plzen' een meesterwerk van gotische beeldhouwkunst uit 1390.
Op het kerkhof van de St. Nicolaaskerk ligt de toneelschrijver Kajetan Tyl begraven, ook de schrijver van de tekst van het nationale volkslied, Ma Vlast.

Nog meer info over Plzen

Home KarlovyVary CeskyKrumlov Budejovice Melnik KutnaHora Plzen Terezin Telc Tabor Hluboka Karlstein Troja Konopiste Sternberk FotoBohemen