czech_gl.gif (31994 bytes)

expbul1a.gif (699 bytes) MILAN KUNDERA expbul1a.gif (699 bytes)

kundera2.jpg (4412 bytes)

Milan Kundera is geboren op 1 april 1929 in Brno. Na zijn middelbare studies in Brno trok Kundera in 1948 naar Praag om te gaan studeren aan de filosofische faculteit van de Karelsuniversiteit. Hij werd echter verplicht deze studies stop te zetten. In 1952 gaf Kundera zijn job op als leraar wereldliteratuur aan de filmacademie. In 1975 vluchtte hij naar Frankrijk omdat zijn werken te veel gecensoreerd en verdrukt werden door het communistische bestuur. 

Toch heeft Kundera bewust elke politieke overtuiging in zijn werken geweerd; zijn onderwerpen zijn alleen humoristisch, sceptisch en fundamenteel pessimistisch als hij de algemene menselijke omstandigheden beschrijft. In Frankrijk kreeg hij een plaats als gastprofessor aan de universiteit van Rennes. In 1979 werd zijn Tsjechisch paspoort ingetrokken en nu leeft Milan Kundera in Parijs. Sinds 1989 komt hij geregeld terug naar TsjechiŽ.

De mensen die Kundera beschrijft bedienen zich van alle mogelijke en fantastische middelen om hun eigen lot te manipuleren. Terwijl Sartre en Malraux in hun romans een reeks stellingen over het menselijke lot ontwikkelen, stelt Kundera een serie vragen die tot in het komische worden doorgetrokken.

Home Liesler Zatopek Kundera Born Forman Havel KarelIV Hus Wallenstein Smetana Mucha Kafka Seifert Palach Klima