czech_gl.gif (31994 bytes)

ADOLF BORN 

born3.jpg (11796 bytes)

born6.jpg (10314 bytes)

Adolf Born zag het levenslicht op 12 juni 1930 in Ceské Velenice op de Tsjechisch-Oostenrijkse grens, waar de Tsjechen Tsjechisch en 'Oostenrijks' spraken en de Oostenrijkers Tsjechisch en Duits.
Toch woonde de familie Born maar drie jaar in Ceské Velenice. Vader Born, die werkzaam was bij de Spoorwegen, werd in 1933 overgeplaatst naar Praag en de familie verhuisde mee. Hij miste echter de rust en de groene omgeving van de Zuid-Boheemse wouden en wilde dat zijn zoon bosingenieur werd. Adolf Born zelf was echter niet aangetrokken door dit beroep, hij voelde zich thuis in Praag en later in elke grote stad van Europa. De charme van het stadsleven en alles wat er op straat gebeurde boeide hem en leverde een belangrijke bron van inspiratie in zijn verdere leven en werk. Ook het circus trok hem geweldig aan. Op veertienjarige leeftijd tekende hij al graag karikaturen en kopieerde hij verschillende illustraties.

In 1949 begon Born zijn studies aan de Pedagogische faculteit van de Karelsuniversiteit. Toch leek een kunstopleiding hem interessanter dan een lerarenopleiding. Daarom koos hij een jaar later voor de School voor Toegepaste Kunsten, departement Karikaturen en Krantenillustratie. Later volgde hij les aan de Academie voor Schone Kunsten en verbeterde daar zijn grafische technieken. Zijn werk spitst zich toe op striptekeningen, illustraties voor boeken, tekenfilms en lithografieën. Hij exposeert nog steeds in verschillende landen.       

Zijn allerbekendste werken :  'Nachmittage eines Clowns', waarvoor hij de prijs 'Dattero d'Oro' kreeg in Bordhigera; 'Bornografie' (Praag 1970) en de tekenfilmserie 'Mach a Sebestová'.       

Meer info

Vele groeten aan Adolf Born en nogmaals dank !

 

 

 

 

 

 

 

 born_grafika.jpg (12610 bytes)
born5.jpg (11276 bytes)

Mach en Sebastová

Home Liesler Zatopek Kundera Born Forman Havel KarelIV Hus Wallenstein Smetana Mucha Kafka Seifert Palach Klima