czech_gl.gif (31994 bytes)

expbul1a.gif (699 bytes) FRANZ KAFKA expbul1a.gif (699 bytes)

kafka.jpg (47446 bytes)

Aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw maakten de Duitsers nog maar een klein deel uit van de bevolking van Praag.
Niettemin vormde deze Duitse minderheid nog steeds de burgerlijke bovenlaag; er waren nog veel Duitse scholen, een Duitse universiteit, een Duits theater en redacties van nogal wat Duitse tijdschriften en dagbladen.  Ook de Praagse Duitstalige literatuur bloeide als nooit tevoren.  Zij beschreven hun tijd als: 'Het Duitse deel van Praag is als een eiland dat door een opkomende Tsjechische vloed omgeven wordt'.
De beoefenaars van die Duitstalige literatuur worden ook wel aangeduid met de verzamelnaam 'Prager Kreis'.

De bekendste representant was Franz Kafka, een genie in de wereldliteratuur.
Kafka werd geboren op 3 juli 1883 in Praag. Hij studeerde rechten en germanistiek aan de Duitse Universiteit van Praag, werkte na zijn studies bij een verzekeringsmaatschappij in Praag en schreef boeken in zijn vrije tijd.  Kafka had verschillende verhoudingen, onder andere met Felice Bauer, Milena Jesenska en Dora Diamant, maar het kwam nooit tot een huwelijk.  De laatste jaren van zijn leven verbleef hij regelmatig in sanatoria wegens longtuberculose.  Franz Kafka stierf op 3 juni 1924 in Wenen en ligt begraven op de nieuwe joodse begraafplaats in Praag.

Kafka wordt beschouwd als één van de grootste schrijvers van de 20ste eeuw.  De angst en eenzaamheid tijdens zijn jeugd en de gespannen verhouding met zijn vader bepalen in sterke mate Kafka's karakter en werk.  Daarbij voelt men in zijn werken ook de uitzichtloze strijd van de mens tegen een geheimzinnig, mystieke instantie die macht over hem heeft.  Dit heeft veel te maken met het joodse milieu in Praag.   Zo wordt in de drie grote, onvoltooide romans 'Der Process' (1925), 'Das Schloss' (1926) en 'Amerika' (1927) het hoofdpersonage geconfronteerd met respectievelijk een anoniem gerecht, een vijandige administratie en een vreemde wereld.  Deze situaties zijn metaforen voor het leven van de moderne mens.

Veel plaatsjes in Praag vinden we terug in Kafka's eerste prozawerk 'Beschrijving van een strijd'.  Hierin kunnen bezoekers van Praag iets van het sterk suggestieve lokale milieu, die specifieke beslotenheid en het geheimzinnig-schilderachtige van de smalle straten terugvinden waarvan ook Kafka's werk is doordrenkt.

Home Liesler Zatopek Kundera Born Forman Havel KarelIV Hus Wallenstein Smetana Mucha Kafka Seifert Palach Klima