czech_gl.gif (31994 bytes)

expbul1a.gif (699 bytes) PRAAG expbul1a.gif (699 bytes)

prague schild.gif (15962 bytes)

Restaurants Hotel IPS FotoPraag

 pragcast.gif (60038 bytes)

Praag is een zeer oude stad. Een joods handelaar beschreef in 965-966 de stad als volgt: ‘Praag is een stad, gebouwd van steen en leem en heeft een groot marktplein. Russen en Slaven brengen hun goederen hier, moslims van Turkse streken kopen slaven, tin en vachten in ruil voor munten en oosterse waren. Bohemen is een rijke bevoorrader; je kan genoeg tarwe kopen voor een brood om er een maand van te leven, of meer voeder dan een paard in 40 dagen kan verorberen, voor hetzelfde bedrag kan je tien kippen kopen...’

De kroniekschrijver Cosmas, de auteur van de Latijnse kroniek over de geschiedenis van de Tsjechische landen beschreef Praag in de context van de gebeurtenissen van 1091 als een handelsgroep van nederzettingen waar de meest welvarende en rijkste financiers van alle nationaliteiten samenkwamen.

Praha is de hoofdstad van Tsjechië.
Groot Praag is met 1,2 miljoen inwoners de grootste stad van het land.
Het bestuursgebied van Praag omvat een oppervlakte van 496 km˛ en ligt aan de beide oevers van de Moldau (Vltava) in een dal en op heuvels, 187 tot 380 m boven de zeespiegel.
De Moldau is op deze plaats tussen de 110 en 320 m breed en wordt door 15 bruggen overspannen.
Praag is sinds 1945 een bijna zuivere Tsjechische stad.

De Tsjechische hoofdstad is het grootste industriecentrum van het land. Bijna 10 % van alle industriële producten (met als zwaartepunt machinebouw) wordt hier vervaardigd.
In Praag zetelen de hoogste organen van de staat, evenals talrijke academies en volkshogescholen. De Karelsuniversiteit was de eerste Centraal-Europese universiteit en is nog steeds de belangrijkste onderwijsinstelling van het land. Daarnaast was Praag, vooral gedurende de twee periodes dat zij hoofdstad was van het Duitse Rijk, een internationaal gerenommeerd centrum van wetenschap en onderwijs.
Praag bestaat uit tien bestuurlijke districten.

Praag wordt de 'Gouden Stad' genoemd. Inderdaad fonkelt het verguldsel aan de torenspitsen en gevelornamenten als nergens anders, terwijl ook de warme kleur van het pleisterwerk bijdraagt tot de goudgele gloed die de stad in het zonlicht uitstraalt. De stad is volgebouwd met de mooiste kerken en paleizen die werden versierd met prachtige schilder- en beeldhouwwerken.

Volgens de overlevering was Vysehrad de oudste burcht van Praag. Hier woonde Libuse, de legendarische aartsmoeder van de Premislyden. Zij zou de roem van Praag hebben voorspeld.
De stichting van de burcht op de Hradcany-heuvel gaf de aanzet tot het ontstaan en samensmelten van de verschillende nederzettingen op beide Moldau-oevers. Men vestigde zich namelijk tussen de Hradcany en de Vysehrad-burcht. De gunstige ligging, aan een doorwaadbare plaats in de rivier waar belangrijke wegen elkaar kruisten, moet ertoe hebben bijgedragen dat de stad al vlug een levendig handelscentrum werd.

Door de eeuwen heen hebben drie volkeren een woonplaats gehad in Praag: Tsjechen, Duitsers en Joden. De Duitsers werden verdreven, de Joden uitgemoord en de Tsjechen bleven.

 

3 dagen Praag (programma opgesteld door Moniek):

Eerste dag :

Vertrekpunt: Valdsteinska (metro Malostranska).
We wandelen langs het Wallensteinpaleis en bezoeken daarna de St.-Nicolaaskerk van de Kleine Zijde op het plein van de Kleine Zijde.  In de kerk van Maria de Victoria (Karmelitska) kunnen we het Kindje Jesus van Praag bewonderen. Via het pittoreske schiereilandje Kampa, de Karelsbrug en Karlova bereiken we het het Oude Stadsplein (Staromestské Námestí) met het Astronomische Uurwerk op het Raadhuis van de Oude Stad, de Týnkerk, de St.-Nicolaaskerk van de Oude Stad, enz...
Middagmalen kan u op het Oude Stadsplein. Aan te raden restaurant: 'U Orloje' tegenover het Astronomische Uurwerk.
In de namiddag kuieren we verder langs Celetná, de Kruittoren, het Representatiehuis, het Standen-theater en de oude Karelsuniversiteit naar Na Prikope. Zo komen op het Wenceslasplein (Václavské námestí) met het Nationaal Museum.
Avondmaal in restaurant U Cisku op het Karelsplein (Karlovo námestí).

Tweede dag :

Vertrekpunt : Strahovklooster
In de voormiddag brengen we een bezoek aan de Strahovbibliotheek en het Loretaheiligdom.
‘s Middags heeft u in de buurt van het burchtplein de gelegenheid om te middagmalen. Aan te raden restaurant : 'U Cisaru'  in Lorétanská.
Daarna wandelen we door de Praagse burcht en bezoeken de St.Vituskathedraal, het Voormalig Koninklijk Paleis, de St.-Jorisbasiliek en het beroemde Gouden Straatje.

Derde dag :

Vertrekpunt : Joodse wijk. U kan er de oude Joodse begraafplaats, de Pinkassynagoge, de Klausensynagoge en de Oud-Nieuwe Synagoge bezoeken. Vergeet ook de Spaanse synagoge of de Maiselsynagoge niet!
Daarna kan u genieten van een boottochtje met middagmaal op de Moldau. (1 1/2 uur) .
Verder kan u winkelen, wandelen of musea bezoeken naar believen.

Gedetailleerde info over bezienswaardigheden : contacteer Moniek - myska@kami.com

Home Algemene info Reistips Geschiedenis Bohemen Praag Bekende Tsjechen Glas-kristal Legendes Lectuur Links Restaurants Hotel IPS FotoPraag